Fanny Tur - Escuela de Turismo de Ibiza

Escuela Universitaria de Turismo de Ibiza
Escuela de Turismo de Ibiza
Vaya al Contenido

Fanny Tur

Entrevistas

Fanny Tur Riera

Nació en San Miquel de Balansat y es licenciada en Filosofia y Letras,sección Geografia e Història, por la Universidad de Cordoba. Actualmente es Directora del Arxiu Històric, Arxiu d’Imatge i So, Hemeroteca  y Biblioteca Municipal. Consellera de Cultura, Patrimoni i Joventut de 1999 a 2003, assumiendo la Conselleria de Medi Ambient en el año 2000. Professora de l’Escola Universitària de Turisme d’Eivissa i Formentera desde el curso 1987/84 hasta el primer trimestre del curso 1994/95.


  • ¿Qué representó la Escuela para usted?


L'oportunitat de complir amb la meua vocació professional: donar classe. Jo treballava -treballo- a l'Arxiu Històric d'Eivissa, però la docència era el meu repte.

  • ¿Qué cree que aporta la Escuela de Turismo a Ibiza?


Moltes coses. En primer lloc, ha esdevingut ja un centre de referència per a qualsevol estudiant que vulgui fer Turisme. En segon lloc, una preparació acadèmica solvent i amb prestigi per a tots aquells estudiants eivissencs que per tradició familiar o per vocació, o per les dues coses, volen dedicar-se a la indústria turística

  • Cree usted que cuando un alumno sale de la Escuela, ¿Está realmente preparado para afrontar la vida laboral?


Els estudis sempre s'han de completar amb l'experiència professional. No és fins aleshores que t'adones de si estàs o no ben preparat però crec que l'Escola dóna una bona base per encarar un futur professional sòlid.

  • ¿Cree usted que la Escuela de Turismo está minusvalorada desde el punto de vista de inversiones con respecto a otras instituciones educativas?


No conec els pressuposts actuals però entenc que si algun centre universitari necessita un esforç de mitjans i pressupostari és l'Escola de Turisme, perquè és la nostra principal indústria.

  • ¿Cree necesaria la especialización después de la carrera?


Crec que sí, perquè la diversificació professional també hi és.

  • ¿Cree que la Escuela debería ofertar cursos complementarios en idiomas, gestión avanzada y nuevas tecnologías?


Si, és molt necessari. Quan l'Escola es va adherir a la UIB, va ser una passa molt important perquè a través de la universitat es garantia una oficialitat i una excel·lència en l'ensenyament però pel camí es varen perdre hores de classes d'idiomes, un dels punts forts de l'Escola i  s'haura de compensar mitjançant cursos complementaris, per exemple.


  • ¿Cual es el valor añadido según Ud. de esta Escuela para los futuros graduados?


Que el fet d'estudiar a Eivissa dóna l'oportunitat de fer pràctiques en els millors establiments hotelers, que ara mateix son referència internacional i que Eivissa és una de les destinacions turístiques més importants del món.

  • ¿Los reclutadores piden nivel y variedad en idiomas que opina Ud. sobre la cuestión de la reducción del número de créditos concedidos para estas asignaturas?


Be, jo crec que ja ho he contestat més amunt. Crec que és importantíssima la incorporació de l'Escola a la UIB però s'ha de compensar per algun lloc la pèrdua d'hores dedicades a l'estudi de llengües, perquè els professionals que surtin del centre siguin competitius a qualsevol destinació professional.

  • ¿Qué opina usted del hecho que tanto los horarios como el calendario constituyan trabas para la compaginación de trabajo y estudios?


Quan jo donava classe l'horari era per la tarda perquè la majoria dels alumnes ja treballaven en el sector. Ara fa pocs anys s'ha perdut aquest torn i crec que s'ha tancat la porta a molts de possibles estudiants que, tot i fer feina, voldrien poder fer la carrera i per incompatibilitat horària no poden. Si hi ha alguna carrera que ha d'aconseguir aquesta compatibilitat és Turisme.

  • ¿Cree que nuestro título universitario es una fortaleza para la marca Ibiza y lo que supone como destino turístico?


Evidentment. Eivissa és una marca internacional indiscutible. L'Escola té prestigi a nivell estatal però amb els mitjans adeqüats podria convertir-se en un aval professional fins i tot internacional, tal i com ho ha estat sempre a les Illes.

  • ¿Cómo sitúa hoy día a la Escuela? ¿Se adapta bien a los nuevos tiempos?


No estic molt al dia però tenc notícies que l'any passat es va impulsar la web de l'Escola perquè alguns alumnes varen visitar l'Arxiu Històric d'Eivissa cercant informació i imatges. Supós que, com totes les entitats o espais públics, la manca de recursos, que s'ha de substituir per l'esforç dels professionals fa que els avanços vagin més a poc a poc del que seria de desitjar.

  • ¿Cree que como futuros profesionales de la principal industria de Ibiza en particular y de España en general se nos tiene en cuenta y se nos valora como tal?    


Honestament crec que no. L'opinió de l'Escola hauria de ser un referent o un òrgan consultor perquè té els professionals del sector. Més enllà de la normativa acadèmica.

  • ¿Como cree que ha cambiado el turismo en la isla en los últimos 10 años?¿Como ve el turismo en Ibiza dentro de 10 años?  


Quant a la primera part, Eivissa s'ha convertit en una destinació per al turisme de luxe, que no sempre vol dir turisme de qualitat. Quant a la segona part, sincerament, tenc por que estem matant la gallina dels ous d'or. Eivissa es va confertir en referent mundial pels seus paisatges, per la seua especial senzillesa, perquè la mesura era la base de qualsevol acció humana i ara estam instal·lats en la globalització de l'oferta i la desmesura. El nostre patrimoni més valuós i diferenciador és el paisatge i la sàbia combinació inicial d'oferta d'oci i alhora tranquil·litat. Si es romp s'equilibri Eivissa deixarà de ser competitiva.

  • ¿Piensa que hay buenos profesionales en el ámbito del turismo?¿ Que labor ha tenido la Escuela de Turismo en la profesionalización del sector?


Hi ha magnífics professionals. La prova és que Eivissa s'ha salvat de la crisi, en comparació a moltes altres destinacions i bona part del mèrit és dels professionals que han sabut reinventar-se i crear nous incentius. El repte ara és consolidar una oferta de qualitat i respectuosa amb l'entorn.

  • El año que viene se celebra el 50 aniversario de la Escuela, ¿Qué ha significado que dure 50 años?


Tota una fita i una demostració que les persones que varen impulsar el centre i varen creure que tenia futur mereixen un reconeixement públic.

  • ¿Cree Usted que la Escuela durante sus 50 años de existencia ha contribuido favorablemente a la mejora de la calidad turística en Ibiza?


Indubtablement, sí.

  • ¿Qué previsión de futuro ve para la Escuela? ¿Cree usted que va a durar 50 años más?


Jo espero i desitjo que si. Ara, el repte és de les institucions i les autoritats acadèmiques (UIB), que han de saber que tenen una joia i una responsabilitat i que han d'estar a l'alçada


Regreso al contenido